ResepiKu


CHOCOLATE MOIST CAKE
 Bahan - bahan :
 A :
 2 biji telur
 440gm gula halus
 B :
 90gm serbuk koko
 250gm tepung gandum
 1  1/2 sudu the soda bikarbonat
 C :
 1 cawan minyak masak
 1/2 tin susu cair dairy champ
 1 sudu the esen vanilla
  D :
 1cawan air panas
 Cara - cara
1   Pukul A sampai kembang & gebu
2   Masukkan B & C secara berselang seli
3   Akhir sekali air panas
4   Masukkan dalam acuan dan kukus selama 40 - 45 minit dengan api sederhana.
 CHOC  GANACHE               







 Bahan - bahan :
 210gm susu pekat
 120gm minyak masak
 40gm serbuk koko
 150gm coklat masakan
 Cara :
Campurkan semua bahan kecuali coklat masakan dan panaskan secara double boiler. Bila adunan
panas, masukkan coklat masakan, kacau hingga cair. Biar sehingga suam & curahkan di atas kek.

< SELAMAT MENCUBA>




Kek Keju Jepun 

Bahan2 :

7 keping cheddar cheese (kira-kira 28g satu slice)
200ml susu segar@susu cair
4 biji telur
75gm tepung naik sendiri

75gm butter

100gm gula halus
1/2 sudu teh cream of tartar

Cara Menyediakan :

1. Koyakan cheese kecil-kecil dan campurkan bersama susu.Masak dengan api perlahan..Kacau selalu.
2. Bila dah hancur masukkan butter sehingga cair, tutup api dan sejukkan.
3. Asingkan putih dan kuning telur di dalam bekas yang berlainan.
4. Pukul putih telur bersama gula dan cream of tatar sehingga kembang dan meringue(bertanduk).
5. Kemudian pukul kuning telur hingga kembang dan masukkan adunan cheese tadi (ditapis)
6. Masukkan tepung sedikit-sedikit serta kacau perlahan-lahan sehingga sebati.
7. Kemudian masukkan adunan putih telur tadi dan kaup balikkan adunan sampai sebati
8. Lapikkan loyang dan sapu dengan sedikit butter.
9. Letak loyang dalam bekas berisi air panas
10. Panaskan oven..boleh lah dibakar dalam 1 jam 30 minit atau mengikut kepanasan oven masing-masing.

Selamat mencuba. 







KUIH LESUNG BATU

Bahan-Bahannya:

1 cawan tepung pulut
3/4 cawan air bercampur sedikit garam
1 kotak kecil santan pekat
secubit garam
gula pasir secukupnya
Daun pisang
Loyang

Cara-caranya:

Didihkan air untuk mengukus.Sementara itu lapikkan loyang dengan daun pisang.Masukkan air bercampur garam sedikit demi sedikit ke dalam tepung pulut sambil diuli hingga adunan tidak lekat di tangan dan besen menjadi bersih.Saya bahagikan kepada dua bahagian, Sebahagian dicampur dengan warna kuning dan diuli lagi hingga warnanya rata. Sebahagian lagi dicampur dengan warna pink dan diuli hingga warna rata.Gentelkan bulat-bulat sebesar buah melaka, ditekan tengahnya supaya membentuk lekuk. Susun di atas daun pisang di dalam loyang. Ulang langkah 5 hingga habis.Masukkan gula ke dalam lubang kuih secukupnya.Masukkan secubit garam ke dalam santan pekat. Kacau hingga garam larut.Tuangkan secara berhati-hati ke dalam loyang. Pastikan santan tidak termasuk ke dalam lubang berisi gula pasir tu.Masukkan ke dalam pengukus. Kukus selama 20 minit. (Bila masak, gula pasir akan cair. Jadi kuih ini adalah gabungan rasa manis, lemak dan masin)Hidangkan.



Kek Span Mudah dan Cepat

150 g mentega
120 g gula
150 g tepung naik sendiri ( boleh ganti dgn tepung gandum + 1 sk serbuk penaik)
4 biji telur
1 sb esen vanila
1 sb susu pekat

------
Panaskan oven.

Satukan semua bahan dan pukul hingga sebati, berkrim dan gebu.

(Kalau nak mablekan bahagikan adunan kepada 4 bahagian. Tuangkan adunan berlapis-lapis) Masukkan adunan ke dalam loyang yang telah dilapik dengan kertas minyak.

Bakar di dalam oven pada suhu 170°c selama 45 minit atau sehingga lidi yang dicucuk keluarnya bersih.

Sejukkan sebelum dihias atau dipotong.

Tiada ulasan: