CHOCOLATE MOIST CAKE | ||||||||||
Bahan - bahan : | ||||||||||
A : | ||||||||||
2 biji telur | ||||||||||
440gm gula halus | ||||||||||
B : | ||||||||||
90gm serbuk koko | ||||||||||
250gm tepung gandum | ||||||||||
1 1/2 sudu the soda bikarbonat | ||||||||||
C : | ||||||||||
1 cawan minyak masak | ||||||||||
1/2 tin susu cair dairy champ | ||||||||||
1 sudu the esen vanilla | ||||||||||
D : | ||||||||||
1cawan air panas | ||||||||||
Cara - cara | ||||||||||
1 | Pukul A sampai kembang & gebu | |||||||||
2 | Masukkan B & C secara berselang seli | |||||||||
3 | Akhir sekali air panas | |||||||||
4 | Masukkan dalam acuan dan kukus selama 40 - 45 minit dengan api sederhana. | |||||||||
CHOC GANACHE | ||||||||||
Bahan - bahan : | ||||||||||
210gm susu pekat | ||||||||||
120gm minyak masak | ||||||||||
40gm serbuk koko | ||||||||||
150gm coklat masakan | ||||||||||
Cara : | ||||||||||
Campurkan semua bahan kecuali coklat masakan dan panaskan secara double boiler. Bila adunan | ||||||||||
panas, masukkan coklat masakan,
kacau hingga cair. Biar sehingga suam & curahkan di atas kek.
< SELAMAT MENCUBA>
|
Kek Keju Jepun
7 keping cheddar cheese (kira-kira 28g satu slice)
200ml susu segar@susu cair
4 biji telur
75gm tepung naik sendiri
75gm butter
100gm gula halus
1/2 sudu teh cream of tartar
Cara Menyediakan :
1. Koyakan cheese kecil-kecil dan campurkan bersama susu.Masak dengan api perlahan..Kacau selalu.
2. Bila dah hancur masukkan butter sehingga cair, tutup api dan sejukkan.
3. Asingkan putih dan kuning telur di dalam bekas yang berlainan.
4. Pukul putih telur bersama gula dan cream of tatar sehingga kembang dan meringue(bertanduk).
5. Kemudian pukul kuning telur hingga kembang dan masukkan adunan cheese tadi (ditapis)
6. Masukkan tepung sedikit-sedikit serta kacau perlahan-lahan sehingga sebati.
7. Kemudian masukkan adunan putih telur tadi dan kaup balikkan adunan sampai sebati
8. Lapikkan loyang dan sapu dengan sedikit butter.
9. Letak loyang dalam bekas berisi air panas
10. Panaskan oven..boleh lah dibakar dalam 1 jam 30 minit atau mengikut kepanasan oven masing-masing.
Selamat mencuba.
KUIH LESUNG BATU
Bahan-Bahannya:
1 cawan tepung pulut
3/4 cawan air bercampur sedikit garam
1 kotak kecil santan pekat
secubit garam
gula pasir secukupnya
Daun pisang
Loyang
Kek Span Mudah dan Cepat
150 g mentega
120 g gula
150 g tepung naik sendiri ( boleh ganti dgn tepung gandum + 1 sk serbuk penaik)
4 biji telur
1 sb esen vanila
1 sb susu pekat
------
Panaskan oven.
Satukan semua bahan dan pukul hingga sebati, berkrim dan gebu.
(Kalau nak mablekan bahagikan adunan kepada 4 bahagian. Tuangkan adunan berlapis-lapis) Masukkan adunan ke dalam loyang yang telah dilapik dengan kertas minyak.
Bakar di dalam oven pada suhu 170°c selama 45 minit atau sehingga lidi yang dicucuk keluarnya bersih.
Sejukkan sebelum dihias atau dipotong.
Tiada ulasan:
Catat Ulasan